Kardeş Gibiyiz / Evgin Atalay

13:03:00, BY Elsa Kitap -








Kitabın Adı : Kardeş Gibiyiz
Yazarı:Evgin Atalay

Yayınevi: Müptelâ Yayınları
Sayfa Sayısı: 218


"Ölümsüzlüğün diş macununu keşfedenlerden biridir Evgin. Yazarak yaşama tutunanlardan... Hayat Yeşil, Umut Mavi adlı ilk kitabında… "Çocukken tırmandığım ağaçlar şahidimdir; daha yapacaklarım var" diyerek yaşam çemberini tamamlamaya dair meydan okumuştu. Yaşamın içinde var olma deneyimini ağrılarına, skolyoz olan omurgasına inat, dik durarak veriyor. Dahası bu kitabında toplumsal sorunlara; toplumun en ağır yükünü sırtında taşıyan kadına eğiliyor. Akraba evliliği ve töre cinayetlerine değindiği bu hikâye aracılığıyla bir anlamda bizleri, düşler âleminden gerçek dünyaya geçiren o bilindik aromayla uyandırıyor: Diş macunu! Evgin kitaplarıyla ölümsüzleşmeye devam ededursun, gerçeğe uyanmak isteyenleri müthiş bir hikâye bekliyor. 'Kardeş Gibiyiz' kitabı: Bir gerçeğin anatomisi, köhne dünyaya katı geleneklere, törelere başkaldıran bir eser…"



İŞTE BENİ BENDEN ALAN OKURKEN İÇİNDE YAŞAMIŞ; OLAY DİZİSİNİN SANKİ BİR PARÇASI OLMUŞ
GİBİ HİSSETTİĞİM VE SONUNDA GÖZÜMDEN YAŞ GELMESİNE SEBEP OLAN "EVGİN ATALAY'IN KALEMİNDEN
YÜREĞİNDEN DÖKÜLEN VE GERÇEKLERİ TEMSİL EDEN KİTABINA; YAKIŞAN YORUMUM...



Kardeş Gibiyiz bu roman benim için çok başka.

Sanem bir içim su ürkek ceylan yavrusu.Sarı saçları güneşe gözleri aya benzer.
Hüseyin'in ilk bakışta vurulduğu ahu dilber.

Hasan Ali, yakışıklı kocaman gözleri esmer teni ve kıvırcık saçları 
olan delikanlıydı.Hüseyin'in askerlik arkadaşı kadim dostuydu.
Hüseyin'i ziyarete gittiğinde ilk görüşte vuruluyor kalbi Sanem'e.

Uğraşlar sonucunda Sanem'in de gönlü olduğunu öğreniyor.
Fakat aralarında engel Sanem'in babası Ali Haydar.Kızını vermekte gönüllü olmayan Ali Haydar Sanem'ine kıyamaz meclisten de onayı aldıktan sonra iki aşığın önünde durmaz ve Sanem gelin olarak Nevşehir'e gider.

Taşı toprağı altındır İstanbul diyerek ailecek İstanbul'a gurbete 
yerleşirler.Hasan Ali ağabeyi Mevlüt ile birlikte gece kondu da kalıyorlardı.


Bu kitap da sevmediğim karakterlerden biridir Mevlüt. Çıkarcı 
uyanık ve açık gözlü. Karısı Satı'yı adeta dövmekten zevk alan bir koca.Tabi böyle adama koca demek ne kadar doğruysa.


Firdevs aşkların bir fidan gibi tomurcuk açtığı gönüllerin Firdevs bağına dönüştüğü bahar kokulu bir güneşli günde bahar gibi açmıştı gözlerini dünyaya.Sanem onu kucağına ilk aldığında "Güneşim ay parçam" diye sevmişti ve hayalini kurduğu adı verdi ona Firdevs dedi kızına.Firdevs cennetin bahçesi,baharın habercisi, bereketinde..


Firdevs günler akıp geçtikçe büyüyor okula başlıyor.Üniversite sınavına amcası Mevlüt'den gizli giriyor.Çünkü Mevlüt'ün geri kafası kızların okumamasından yana.Firdevs sonunda istediği okulu kazanıyor.Fakat önünde tek engel var ona Mevlüt. Zar zor uğraşlar sonucunda okula gitmek için izin alıyor Sanem.

Mevlüt oğlu Veli'ye kardeşinin kızın Firdevs ister.Almanya'ya gitmeden kardeşi Hasan Ali'den bunun sözünü almıştır.İki genç ne kadar karşı çıksalar da nafile.Büyükler sözünü söylemişse sana kabullenmek düşer.Sonunda başka çaresi olmayacağını fark ederler ve birbirleriyle evlenirler. Mevlüt sonunda amacına ulaşmış olur.Hasan Ali ise yaptığı tek gecelik başka bir kadınla ilişki yüzünden Sanem'i kaybeder.


Veli ve Firdevs'in iki tane kızları olur.Fakat ikisi de kas hastasıdır.
Günler geçtikçe gözlerinin önünde eriyip gitmelerine çaresizce seyirci kalırlar.Ne doktorlara gittilerse önlerine sunulan sebep akraba evliliği.Şimdi bura da kim suçlu söyleyin bana.O iki masun yavru mu ? Sinem mi? Veli mi? Mevlüt pisliği mi? Hasan Ali mi?

Bazı insanlar akraba evliliklerini kendilerine cazip bulurken bazıları da baba anne zoruyla evlenirler.Söyledikleri tek bir "evet " kelimesi sonu olur başlangıçların.Bu kitap kadına şiddeti akraba evlilikleri evliliklerden doğan bebeklerin durumlarını çok güzel ve etkileyici bir dille anlatmıştır.Okurken zevk aldığım kitapların başında yer almakta.

Okuyucuları bu güzel kitapla aydınlattığın için kendisine (Evgin Altay'a) çok teşekkür ederim.
Kalemine yüreğine emeğine sağlık...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG DESIGN BY KRİSTALKİTAP